Begroting 2019

Dienstverlening & Bestuur

Achtergrondinformatie & ontwikkelingen

Programma Dienstverlening & Bestuur

Binnen het programma werken we aan verdere verbetering van onze fysieke en digitale dienstverlening aan inwoners en ondernemers, dit loopt door in de collegeperiode 2018 – 2022. We zetten extra in op het betrekken van inwoners en ondernemers bij bestuur en beleid. De inwoners betrekken wij ook bij onze dienstverlening door o.a. via een klantmonitor direct bij te sturen op onze dienstverlening. We willen onze dienstverlening ‘samen’ verder verbeteren, waarin we uitstralen dat we toegankelijk, slagvaardig en zorgvuldig zijn.

Dienstverlening

Er zijn veel ontwikkelingen die er toe leiden dat de manier waarop we onze dienstverlening vorm hebben gegeven, aangepast moet worden. Aanvragen worden steeds meer digitaal ingediend en verwerkt. Onze rol als gemeente verandert hiermee. Wij worden steeds meer een expertisecentrum waar we inwoners en ondernemers adviseren in complexe situaties. Dit vraagt om een andere houding, een andere manier van communiceren en een andere manier van omgaan met onze inwoners en ondernemers. Andere competenties zijn daarbij belangrijk. Om iedereen in deze verandering mee te nemen, blijven we Hostmanship, de kunst om mensen het gevoel te geven dat zij welkom zijn, inzetten. Hostmanship is meer dan dat. Het draagt bij het blijvend werken aan de verdere verbetering van onze dienstverlening en de houding die past bij onze veranderende rol. Het college ziet in de beoogde aanpassing van de opzet van 'Het Gesprek' ook een wezenlijke bijdrage hierin voor de gemeenteraad.

Vitaal platteland en inwonersparticipatie

Er is steeds meer interactie tussen inwoners, ondernemers en onze gemeente (participatie). Via de dorpsgesprekken wordt dit ook door ons gestimuleerd. We gaan hier mee door. We blijven activiteiten die vanuit inwoners komen stimuleren, waardoor energie wordt aangeboord om de dorpen in Koggenland vitaal te houden. We zoeken ook naar nieuwe manieren om inwoners te laten participeren. In 2019 gaan we de criteria voor het krediet Vitaal Platteland evalueren.

Bedrijfsvoering

Vanwege uitbreiding van bestaande én nieuwe taken die onze organisatie moet uitvoeren (o.a. economie & recreatie; duurzaamheid; sociaal domein; dienstverlening en informatiebeveiliging) dient de formatie versterkt te worden. Deze beperkte uitbreiding doet zich voor bij de afdelingen Welzijn & Zorg, Wonen & Ondernemen en Advies & Ondersteuning. Verder willen wij, gelijk als in de periode 2014-2016, een ‘flexibele schil’ invoeren die ingezet kan worden om tijdelijk te voorzien in piekbelasting. Dit budget zetten we ook in op het vroegtijdig anticiperen op pensionering. Voordat langjarige kennis vertrekt, kunnen we op die manier nieuwe medewerkers adequaat inwerken. In de begroting 2019 zullen de incidentele en structurele effecten worden opgenomen.

Informatievoorziening

De rol van informatievoorziening/gegevensmanagement wordt steeds groter en belangrijker. Denk aan de steeds verdergaande digitalisering en de bijbehorende digitale transformatie, maar ook de invloed van privacy en gegevensbescherming. Het aansluiten van onze gegevens op landelijke voorzieningen en lokale systemen, wordt technisch steeds ingewikkelder en belangrijker omdat deze gegevens meervoudig gebruikt worden. Onze informatiehuishouding is essentieel voor onze dienstverlening. Deze ontwikkeling vergt de komende jaren investeringen in ICT en personeel.
De geaccordeerde (meerjaren)begroting van SSC DeSom vraagt ook om die reden een hogere bijdrage van de aangesloten gemeenten.

Harmonisatie Westfries informatielandschap
We geven een extra impuls aan samenwerkingen op bedrijfsvoering binnen de regio Westfriesland met name door het programma Harmonisatie Westfries informatielandschap. De Westfriese gemeenten en gemeenschappelijke regelingen Westfries Archief, WerkSaam Westfriesland en SSC DeSom gebruiken samen circa zeshonderd verschillende applicatiesystemen. Het beheer en onderhoud van deze applicaties vraagt veel inspanning en is complex. Personeel voor het beheer is schaars, moeilijk te werven en te behouden. Tegelijkertijd staan gemeenten voor forse opgaven. Het Regeerakkoord, Inter Bestuurlijk Programma (IBP), collectieve ambities als de Digitale Agenda2020 en de Omgevingswet en nieuwe technologische, bestuurlijke en maatschappelijke ontwikkelingen vragen om slagvaardig handelen. Het bestaande informatielandschap van applicaties, gegevensverzamelingen, processen en beheer vraagt rationalisatie en modernisering.

Het programma Harmonisatie Westfries Informatielandschap heeft vier doelstellingen:
1. Harmoniseren en digitaliseren van de belangrijkste dienstverleningsprocessen.
2. Verbeteren van doelmatigheid en beheersbaarheid van het informatielandschap
(meer gezamenlijk gebruik en beheer van dezelfde applicaties).
3. Realiseren van een duurzaam, toegankelijk en veilig gegevensmanagement (ten behoeve van sturing, analyse en hergebruik).
4. Inrichten van een regionaal Informatiemanagementproces.

Pact van Westfriesland
Doel van dit Pact is om via regionale samenwerking de regio te versterken op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid, onderwijs en vrije tijd. In april 2018 is het Pact van Westfriesland geëvalueerd en er wordt nu gewerkt aan een voorzetting van de samenwerking in een ‘Pact 2.0’.
Met de regionale gemeenteraden, het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven wordt in de tweede helft van 2018 bepaald welke gezamenlijke opgaves de komende jaren prioriteit krijgen. Het vernieuwde ‘Pact 2.0’ wordt vervolgens naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 voorgelegd aan de raden van Westfriesland.

J eugd, Alcohol & Drugs
Al jaren zetten we ons in, ook samen met de Westfriese gemeenten, om het alcohol en drugsgebruik onder jongeren te verminderen. Ons Koggenlands project ‘Zuipen en Slikken is voor losers’ en het regionale project ‘Jeugd, alcohol en drugs’ loopt door in de collegeperiode 2018-2022. We willen, bovenop de huidige inzet, extra inzetten op aandacht voor drugsgebruik onder de jeugd en daaraan gerelateerde criminaliteit. Ook willen we extra inzetten op bewustwording bij ouders/verzorgers en het bestrijden van drugskoeriers.